Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Tiyatroculuk

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ALeyhdar (Yönetici)
Admin
ALeyhdar (Yönetici)


Mesaj Sayısı : 88
Kayıt tarihi : 31/07/10
Yaş : 30
Nerden : Kastamonu

Tiyatroculuk Empty
MesajKonu: Tiyatroculuk   Tiyatroculuk Icon_minitimePtsi Ağus. 02, 2010 11:54 am

Günümüz insanı kendini tanımaya daha çok önem vermeye başladı. Kendini tanıma ve kendisi ile başkaları arasındaki benzerlikleri bularak, insanlığın birbirine benzer olduğunu doğrulama isteği de zaten yeni bir düşünce değil. Ancak yerleşik toplulukların, insanı tanıma ve anlama, yönetim biçimlerini, sistemlerini ve yaşama tarzlarını da bu temel anlayış üzerine kurma konusunda gösterdikleri çabalar, ancak göçebe toplumlarda önemli bir sorun olarak görülmüyor.

Tiyatroculuk mesleği insanla uğraşan topluluklarda neden somut bir gereksinim halini almıştır? Bu topluluklarda tiyatroculara yapılan yatırımlar; binaların inşası ve bakımı için genel bütçeden ayrılan ciddi harcamalar, projelere ayrılan önemli miktarlar, tiyatroculuk mesleğinin özel çalışma koşulları olduğu, hak ve hukukunun belirlenmesi, verimliliğinin ve üretkenliğinin arttırılabilmesi için sistemler oluşturulması, hep bu toplumların tiyatronun gerekliliğini, yaşamın vazgeçilmez gerekliliklerinden birisi olarak görme süreçlerinin sonucudur.

Demokrasi kültürünü insanın kendi kendisini yönetmesi olarak gören, bu sorumluğu bireylere dağıtmak isteyen felsefe, tiyatro kültürünü de vazgeçilmez bir gereksinim olarak görmüştür. Çükü tiyatro, demokrasi kültürü sürecini hazırlayan bir meslektir.

Tiyatroyu böyle bir sorumluluk bilinci ile anlamak, onun sahiplenilmesini de birlikte getirir. Çünkü toplumun demokrasi kültürünü benimsemesi, eleştiri ve özeleştiri kültürünün de gelişmesi demektir. Tiyatro bu kültürün gelişmesine doğrudan hizmet eder.

Tiyatrocu etik, estetik ve adalet konularında, siyasetçilerle karşılaştırıldığında, onlara göre romantik sayılabilecek düşünceler peşinde koşabilir; ortak idealler üretebilir, toplumu buna ikna etmeye çalışabilir. Bu genel perspektif içinde salt insanı konu alan tiyatro, onun zaafları, tutarlılığı, güçlülüğü - güçsüzlüğü, sapmaları, kişilik bozuklukları, özlemleri, hayalleri, sevgisi - sevgisizliği, sorumlulukları - sorumsuzlukları, sevdası, insan ilişkileri, hep tiyatronun konusunu oluşturur.

Tiyatrocu sistemleri de sorgular, sistem zaaflarını yaratan nedenleri, bu nedenleri oluşturan insanları da inceler. Bazen sorunların kaynağına inebilmek için tarih öncesine gidebilir. Bugünü de, geleceği de işleyebilir. Gelenekleri ele alır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://nevar-neyok.yetkinforum.com
 
Tiyatroculuk
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Sanat ve Kültür :: Sanat ve Kültür :: Tiyatro-
Buraya geçin: